Tydzień zdrowego żywienia - Witryna SOSW

Przejdź do treści

Menu główne:

Tydzień zdrowego żywienia

Aktualności > Imprezy > Rok szkolny 2016/2017
TYDZEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA
W ramach "Tygodnia Zdrowego Odżywiania" w dniach 17-21 października 2016 roku
w SOSW w Bełchatowie odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem "Jedz owoce
i warzywa"
. Uczestniczyli w nich uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcący się w zawodach kucharz oraz ogrodnik. Celem warsztatów było propagowanie wśród młodzieży wiedzy na temat zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Zajęcia te miały zachęcić młodzież do spożywania większych ilości owoców i warzyw, a tym samym przyczynić się do kształtowania dobrych nawyków żywieniowych.
Warsztaty trwały 5 dni. Każdy z nich poświęcony był innej tematyce:
1.      dzień marchewki i buraka
2.      dzień jabłka i innych owoców
3.      dzień dyni i cukinii
4.      dzień kapusty i innych warzyw
5.      spotkanie z dietetykiem
Uczestnicy warsztatów doskonalili swoje umiejętności przygotowywania zdrowych
i smacznych potraw. W miłej atmosferze zdobywali nowe doświadczenia kulinarne. Uczniowie aktywnie uczestniczyli w przygotowaniu sałatek owocowych i warzywnych oraz innych smacznych potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców. Wielu zwolenników znalazły pieczone buraki i ziemniaki oraz pyszne ciasta – z jabłkami i z dynią. Młodzież przygotowała miedzy innymi ryż z jabłkami oraz zupę dyniową.
Podczas zajęć uczestnicy obejrzeli także prezentację multimedialną, dzięki której poznali wartości odżywcze i zdrowotne używanych produktów, nauczyli się przygotowywać z nich proste ale smaczne i zdrowe posiłki. Dania przygotowane przez uczniów były kolorowe, estetycznie wykonane i ładnie podane. Uczestnicy z apetytem degustowali przygotowane przez siebie smakołyki. Spotkania były dla wszystkich okazją do nauki pracy w grupie
i jednocześnie dobrą zabawą.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego